+36 70 771 1706 / ijaszsarok@gmail.com

Tegezek

2020-01-22 10:15

A tegez a nyílvesszők tárolására szolgál.

A korai tegezek alapvetően bőrből, vászonból vagy fából készültek, amelyeket teljesen zárhatóra készítettek, hogy a benne lévő nyilak és íjakat megóvják az időjárás viszontagságaitól. A íjtegezt az íjjal vadászó íjászok használták a könnyebb lövés érdekében.

A nyilakat tartó tegez 70–75 cm volt, ebben hegyükkel lefelé voltak a nyilak. A vadászok, majd később a harcosok az övükön hordták az állandóan készenlétben tartott íjat tartó tegezt is, amelyben a felajzott íjat tartották. A íjtegezben óvott, hidegtől és nedvességtől féltett felajzott íjat a tegezbe csúsztatták, ami kezdetben az íj formáját és méretét követő, arra szabott, szőrével kifelé fordítottan varrt bőrtok volt. Az íjászok mindkét tegezt az övre akasztva hordták.

Webáruházunkban gyalogsági, háti és készenléti tegezeket kínálunk.

A modern íjászatban használt tegezek típusai

  • Vadásztegez: A vadásztegeznek kicsinek kell lennie, hogy a vesszők ne mozogjanak benne, ugyanis az erős zajjal jár. Nem zavarhatja az íjászt a járásban, és könnyen használhatónak kell lennie.
  • Harci tegez: Fontos, hogy ne üsse az íjász lábát a tegez, ezért nem lehet hosszú a felfüggesztés. Mint a vadásztegeznél, itt is könnyen elővehetőnek, használhatónak kell lennie.
  • Versenytegez: Könnyű, egyszerű, kicsi, készülhet műbőrből, vászonból, valódi bőrből. Elégséges egy felfüggesztés a könnyű elérés érdekében.

A tegez általában keményebb bőrből, esetleg több rétegből készül, hogy formatartó és strapabíró legyen.


2020-01-22 10:15